2015. november 29., vasárnap

Kis fekete 2.0

Nem is gondoltam volna, hogy egy egyszerű pompon ennyire fel tud dobni egy sapkát. Tudtam, hogy divatos, láttam - másokon - hogy jópofa, de amikor kíváncsiságból vettem néhány különböző színű műszőr "hógolyót", nem számítottam erre az eredményre.

Miután az első kis fekete sapkám NAGY fekete sapka lett, elhatároztam, hogy gyorsan kötök még egyet, hát milyen dolog már, hogy a saját játékomban egy szépnek szép, de igazából bontásra váró darabbal képviseljem a manufaktúrát.

A maradék rövid idő csak olyasmire volt elég, amit vastag fonalból akár egy nap alatt meg tudok kötni még én is. És akkor már kipróbálom a pompont is - gondoltam.
Szerintem ezek csak a szűk, fejrecuppanós (alias szopottgombóc) fazonú sapkákon mutatnak jól. Nem akartam csupa simát kötni, de bonyolult mintát, tekervényes csavarásokat se terveztem, mert az meg nem halad, hiába a vastag fonal.

Minden kiválasztási szempontnak megfelelt a Saleikko, amiről ugyan nem tudom, mit jelent, viszont ingyenes minta, vastag fonalra íródott, és kifejezetten kisméretű felnőttsapka a végeredmény. Az egyes csavarásokat segédtű nélkül is pikk-pakk el lehet végezni, a geometrikus minta pedig könnyen átlátható és megjegyezhető.

Arról nem is beszélve, most nem azért, mert én csináltam, de eszméletlen jól mutat ezzel a bazinagy pomponnal :-)


Minta: Saleikko, ingyenes a Ravelryn
Fonal: Relax
Tű: 3,5 és 4 mm

Egyébként a tegnap befejezett, annyira nem fekete, viszont törtfehér Honey sapka is megkapta a magáét, és bár Dani azt mondja, hogy nagyon retro, mert fehér és kötött,  szerintem igenis tök jó lett :-D Nem is tudnék választani, hogy melyik tetszik jobban, még szerencse, hogy nem is kell, mert egyik se az enyém :-)


Minta: Honey, ingyenes a Ravelryn
Fonal: Mosó Masa
: 3,5 és 4 mm

Figyelem, ez itt a reklám helye! A pompon lelőhelye a Fonalbolt

2015. november 27., péntek

A cupcake alakú rózsaszín sapka

Az irodában egyre gyakrabban fordul elő, hogy egyik-másik kolléganőm megkörnyékez, hogy szeretne tőlem kérni egy kötött sapkát-sálat-nyakmelegítőt (nagyobb dolgokat nem merek vállalni, olyasmibe még saját magamnak se nagyon kezdek). Én ennek egyébként nagyon örülök, mert látom, hogy VAN igény a kézzel készült dolgokra, pláne jólesik, hogy az én kezemmel készültekre is :-)

Laura, akivel még egy asztalnál is ülünk, arról nevezetes, hogy utál sapkát hordani, mert szerinte egyik se áll jól neki. A feje viszont neki is ugyanúgy fázik, gondolt tehát egy merészet, hogy akkor ő most mégiscsak szeretne egy sapkát, és tök jó, hogy nem kell az üzletek kínálatára hagyatkozni, mert előttünk az egész Ravelry, tényleg olyat kötök neki, amilyet csak kiválaszt.

Amikor aztán a kiválasztási folyamat befejeztével fonalat kerestünk Wooly Wormhead ingyenes Meret (Mystery beret) sapkájához, kicsit csalódottan tapasztaltuk, hogy a megálmodott rózsaszín-cirmos Morbidonéból csak egyetlen gombolyag árválkodott a polcon a Barkában, pedig kettő kellett volna. Illetve egy, és egy egész pici, de egész pici se volt :-) Némi fejvakarás után megvettünk hozzá kiegészítésnek egy "teli" rózsaszínt is, hogy majd akkor a passzéja abból lesz, és biztos úgy is jól fog kinézni.

Szerencsére még idejében érkezett az ihlet, hogy mi lenne, ha csíkoznám egymással a kendermagos és az egyszínű rózsaszínt. Tenyérnyi mintadarabot kötöttem, első ránézésre meg se lehetett mondani róla, hogy ez csíkos, megkaptam Laura jóváhagyását is, így végül ebből a két fonalból készült el a sapka.

A képek elkészítéséhez megint Juditot hívtam segítségül, mert Laura nem annyira szeretett volna éppen ma felkerülni a világhálóra, Judit meg már úgyis fenn van :-)




Ugye, hogy nem is látszik a csíkosság? Pedig felváltva van egy-egy sor a rózsaszínből és a "tarkából". Különben Laurának is tök jól áll, szóval se a fejével, se a sapkával nincs semmi baj :-D

Tű: 3,5 mm-es a passzéhoz, és 4 mm-es a sapka többi részéhez
Fonal: Rial Filati Morbidone

2015. november 25., szerda

Little Black Hat - én kész vagyok!

Nem egy "nagy" blog a Kamilla Manufaktúra, a kicsi, de lelkes olvasótáboromtól kicsi - de lelkes!!! - részvételre számítok életem első saját szervezésű játékán. 

Mindenesetre az elég gagyi lett volna, ha én magam nem végzek semmivel időben, így az elmúlt napokban magasabb fordulatszámra kapcsoltam, és be is fejeztem a saját kis fekete sapkámat, ami ezúttal egy lezser fazonú, széles, felhajtható passzéval készült fejfedő. Ragyogó, élénk színű, icipici gombokat varrtam fel rá.




Kíváncsi vagyok, kapok-e további kisfeketéket, én nagyon örülnék, ha érkezne néhány! 

2015. november 16., hétfő

Kooperációs nyakmelegítő borsózöldben

Judit kolléganőm megkért, hogy kössek neki egy nyakmelegítőt. Változatosan kihasználható, kicsit "túlméretes" darabot szeretett volna, ezért hosszas Ravelry-bújás után eldöntötte, hogy a Robin cowl pont jó lesz. Lehetőleg zöldben, mert az Juditszín. Találtunk is a Barkában jó színű fonalat, Relaxot vettünk, mert az puha, nem szúr, gépben mosható, és nem is drága.

Nagyjából három hétvége kellett hozzá, hogy elkészüljön, a leíráson egy kicsit módosítottam, hogy ne pöndörödjön a széle. (Szilvi mutatott egy jópofa szegélyt, ami nagyon ügyesen megtartja egyenesben végig.)

A gombokat Judit készítette hozzá saját kezűleg, igaz, hogy mostantól kezdve mégsem mosható gépben a nyakmelegítő, viszont eszméletlen jól néznek ki rajta a fagombok. (Sima fehér műanyaggombokkal meghátlapoltam őket egyébként, hogy ne húzzák-nyúzzák annyira az anyagot.)

Ilyen kis vidám darab lett, és tényleg többféleképpen is működhet:





Minta: Robin cowl (ingyenes a Ravelryn)
Tű: a sima oldalon 4,5, a fordítotton 4 mm 
Fonal: Relax

2015. november 8., vasárnap

Végül minden hazatalál

Mindig is úgy gondoltam, hogy a férfiak és a körsálak kapcsolata eléggé pengeélen táncol, nekem egy rendes normális pasi az hordjon rendes normális sálat, nem kell erőltetni ezt a divat-dolgot esetleg épp a férfias megjelenés rovására.

De most a hétvégén egyszer csak ránéztem a szék hátára dobott szürke körsálamra, meg az András sógoromra, meg megint a körsálra, és bevillant, hogy szerintem fel kéne próbálnia, mert gyanús, hogy jól fog állni neki.

Andrást a hülyeségekre se olyan túl nehéz rábeszélni, ez meg ráadásul elég jó ötletnek bizonyult. . Előzetes félelmünk, hogy egy szempillantás alatt Lakatos Márkká fog változni, egyáltalán nem igazolódott be, így aztán fel is ajánlottam, hogy ha úgy érzi, szívesen hordana egy ilyesmit, akkor máris nekiajándékozom, mert bár én is szeretem a szürkét, ez valahogy mégse lett úgy igazából álmaim nyakmelegítője.

Így történt, hogy a szürke körsál gazdát cserélt, remélhetőleg minden résztvevő teljes megelégedésére, bár a Dani később megjegyezte, hogy neki továbbra is tökéletesen megfelel a régi piros polár nyakmelegítője. Biztos úgy gondolta, jobb a bajt megelőzni :-D



András és a hírhedt nyakmelegítő, Dani jobb könyöke, meg a mama tányérjai a falon










2015. november 1., vasárnap

Kamillajáték - Little Black Hat

Kedves Kamilla-követők, lenne kedvetek játszani egyet velem? Hetek óta mondogatják a hangok a fejemben, hogy én is indítsak valami közös projektet, kihívást, játékot, vagy nevezzem, ahogy akarom, csak csináljam már meg végre.

Nem mondom, hogy nem Árnika Colortrend játéka volt az oka az egésznek, mert annak kapcsán "kell" éjjel-nappal újfajta ötletek és kipróbálnivalók után kutakodnom a neten, meg a fantáziámban, de végül is sose lehet tudni, hogy honnan jön az inspiráció, Luca biztos nem bánja.

Szóval arra gondoltam, hogy jön a karácsony, jönnek a pánikszerű ajándékkészítő rohamok, és hát mit kötünk leggyakrabban - legalábbis én biztosan -, hát sapkát. De hogy ne legyen már snassz, nyilván nem valami sima mezei sapkát kötünk, hanem igyekszünk valamivel feldobni. És hogy mi mindennel lehet? Hát ez az.

Arra gondoltam, hogy készítse el mindenki a saját "kis fekete" sapkáját, valami teljesen egyszerű alapdarabot, és legyen az a feladat, hogy ezt aztán turbózzuk fel egy kicsit, ki-ki kedve szerint. Díszítsük masnival, szalaggal, csattal, gombbal, gyönggyel, csipkével, strasszal, lánccal, bőrrel, virágokkal, hímzéssel... amivel csak szeretnénk.

Az mindegy, hogy a kis fekete alapsapka kötött, vagy horgolt, sőt, extrém esetben, akinek van valami jó kis ötlete, de se kötni, se horgolni nem tud, vegyen egyet a boltban, és valósítsa meg a terveit.

A kész műveket fényképezzétek le, és küldjétek el nekem e-mailben a kamillamanufaktura kukac gmail pont com  címre, vagy keressétek meg a Manufaktúra Facebook-oldalát, és jelentkezzetek ott. Most november elseje van, álljon a rendelkezésünkre az egész hónap, a beküldés határideje november 30.

Természetesen ha már játék, nyereménynek is kell lennie.
Ezen nagyon sokat gondolkodtam, mert nem vagyok bolt, nincsenek saját termékeim, még csak nem is reklámozok direktben senkit, de mégis jó lenne, ha a végén valamivel meg tudnám köszönni a résztvevőknek a játékot. Végül arra jutottam, hogy legyen többféle ajándék, amiket majd ki fogok sorsolni:

1) A szekrényem mélyéről felajánlok egy sapkányi fonalat (vannak ám itt finomságok, hajajaj, de még mennyi, majd egyeztetünk)
2) Körülbelül 2000 Ft-ig megvásárolom a szerencsés nyertesnek ajándékba az általa kijelölt kedvenc mintáját a Ravelryről.
3) Készítek egy ugyanolyan gyöngyös drótfülbevalót, mint az enyém.

Mit szóltok? Benne vagytok? Mert akkor kezdhetjük!
Izgatottan fogom várni a beérkező képeket!

Update: kedvcsinálóul összeszedtem gyorsan néhány képet, mindenki a Pinterestről van!


Igaz, ezek nem feketék, de itt aztán van sapka horgolt virággal, óriási bojttal, komplett kiskerttel, masnival és flitterekkel, hímzett hópelyhekkel, szalaggal, gombokkal, fülekkel, sőt még traktorral is. És ez még csak a kezdet!