2015. június 11., csütörtök

Zabhegyező kendő (tesztkötés)

Szerintem meséltem már, hogy tesztkötésre nagyon ritkán vállalkozom. Lassan dolgozom, a határidő pedig igazából sokkal inkább nyomaszt, mint motivál. Se magamat, se a tervezőt nem szeretném kínos szituációkba keverni, ezért az esetek nagy részében akkor se jelentkezem, ha egyébként kedvemre való a tesztelésre kiírt darab.

Gabi Zabhegyező kendője láttán viszont sutba dobtam az összes elvemet, és a rövid határidő ellenére máris ott tülekedtem a sorban, és nyújtogattam a kezemet, hogy én, én, ÉN akarom tesztelni, annyira tetszett. (Na meg az is felbátorított, hogy nem sokkal előtte hajtottam végre eddigi kötős pályafutásom legnagyobb rekordját, amikor is a zöld sárkánykendőmet alig több, mint két hét alatt készre kötöttem, méghozzá 700 méter csipkevékonyságú fonalból.)

A tesztfonal a Barka legújabb saját márkás fonalsorozatának középső tagja, a Tó. Pamutból, bambuszból, és egy kis műszálból van, fincsi, nagyon puha tapintású, nem túl szorosra sodorva, és hát őszintén szólva minden imádatom ellenére kicsit aggódtam is, hogy ez majd esetleg szétmállik vagy elszakad nekem munka közben, szóval nemigen merészeltem erősebben megráncigálni, és próbáltam vigyázni az óvatlan mozdulatokkal. Szerencsére nem volt igazam: nagyon jól viselkedett, ezért a három gombolyag esetén elkerülhetetlen két fonalcsatlakoztatást leszámítva sehol nem kellett összekötözgetnem. Piros pont a piros fonalnak. 

A minta egyrészt szép, másrészt egyszerű, a szövegezés érthető, a felépítése logikus. Mivel mostanában kicsit kijöttem a mintakövetési gyakorlatból, a saját érdekemben jelölőt kellett használnom, különben ha letettem a kötésemet, elég nehezen ismertem fel, hogy milyen sorban vagyok épp.

A végére a kis drágaság elképesztő ütemben kezdte habzsolni a fonalat, így a vállalásom ellenére nem is mertem nekiállni a szabadon választható pikós leláncolásnak, utóbb kiderült, hogy _talán_ elég lett volna a 600 méter, de nem bánom, hogy nem kockáztattam.

Csodaszép és hatalmas lett a végeredmény. Teljesen meg vagyok elégedve vele, viszont mivel mégsem érzem száz százalékig a sajátomnak, ebből valószínűleg örökbeadás lesz rövidesen.


Néhány szép képet azért megtartok róla. 





Minta: Zabhegyező kendő
Fonal: Barka Tó (3 gombolyag)
Tű: 3,5 mm

A fényképekért az ügyes és türelmes Judit kolléganőmet illeti köszönet :-)

2015. június 10., szerda

Nyulas kendő könnyen, gyorsan

Csócsálható babarongyot gyártani nem bonyolult, bár a magamfajta paragépek még ehhez is mintát keresnek, pedig hát:

1) Horgolunk egy fejet:




2) Jó erősen rávarrjuk egy tetszőleges színű és méretű nagyinégyzetre:


3) Megnézzük, jó lett-e:


4) Ezt még egyszer ellenőrizzük:


5) És ha minden stimmel, átadjuk a célszemélynek tesztelésre:


Fonal: Drops Safran
Horgolótű: 2,5 mm a fejéhez és a füleihez, 3 mm a kendőhöz

A fotózáshoz a gyereket az Árnika Műhely biztosította :-)