2014. november 25., kedd

Én igazán megpróbáltam mellényt kötni

Tegnap ledobtam a láncot, hogy abból a leírásból, amiben *1 fordított, 4 simát ismételgetünk, majd a sor végén 6 sima szerepel, a büdös életben nem lesz bordás passzéminta, ha fordulás után a tervező úgy gondolja, hogy jó ötlet 6 sima és HÁROM fordított után *1sima, 4 fordítottal folytatni.

Aztán ma megtaláltam a mellény fényképe mellett a "click to zoom" feliratot, és amikor eszerint cselekedtem, a kinagyított képen nyilvánvalóvá vált, hogy ez nem is a hagyományos 4-1-es passzéminta, hanem pirinyó rizskötés van a sima bordák között, de mindegy, mert tegnap már eldobtam az agyam, és lebontottam mind a 6 sort, ami már készen volt. Végül is nem baj, mert egyébként is el volt az már rontva akkor.

Szóval hiába örültem, hogy harmadik nekifutásra legalább a kötéspróbám stimmelt, valahogy mégis úgy alakult, hogy Dani mamájának a mellényét el is kezdtem, meg nem is.
De ránézésre inkább nem :-)

Majd ha egyszer mégis, akkor ez lesz: http://www.yarnspirations.com/patterns/diamond-texture-vest.html



2014. november 23., vasárnap

Tarka virágos poháralátétek az adventi vásárra

A régi munkahelyemen egyedül voltam az irodában, és azt csináltam, amit akartam, pl. zokniban járkáltam a szőnyegen, és egész nap zenét hallgattam. Az új helyen első nap két olyan kolléganővel kerültem egy irodába, akik alapvetően csendben dolgoznak, munka közben egymással is csak a legszükségesebbekre szorítkoznak. Ha a bögrém alja koppant az asztalon, olyan volt, mint az ágyúdörgés. Már furdalt a lelkiismeret, ha ittam.

Otthon aztán irány az internet, meg a pamutfonalas dobozom, és másnapra horgoltam magamnak egy poháralátétet. Bár azóta a végleges helyemre költöztem, ahol az egyik szobatársam fülhallgatóval hallgatja a zenét, hogy ne zavarjon másokat, viszont emiatt nem hallja, hogy valójában elég hangosan énekel magában :-D Emellett sóhajtozik és morog. Itt már koppanhatna a bögrém nyugodtan, de most már velem van a virágos alátét. Bevált tehát!

Annyira, hogy úgy döntöttem, a lakóotthon is ilyeneket kap tőlem idén az adventi vásárra. Itt van belőlük egy kis bemutató:


És közelebbről is:



A minta ingyenes volt valahol, de momentán nem találom. Update, mert Verocska megtalálta: http://www.ravelry.com/patterns/library/round-pretty-small-coaster
Fonal: Drops Paris
Tű: 4,25

2014. november 20., csütörtök

Fonalmegvonás

"Kamillának" a Manufaktúrán kívüli világban új munkahelye van, és az első hetek beszoktatási procedúrája esténként eléggé agyhalál-közeli állapotot eredményez. Heti egyről kettőre növeltem a pilates-órák számát is, aminek meg az a következménye, hogy kedden és csütörtökön kilencre érek haza (és fél tízkor felborulok aludni). Ott lennének még a hétvégék, de már nem is emlékszem, mikor volt olyan, hogy szombaton és/vagy vasárnap ráértem. Dani meg ha kötőtűt lát a kezemben, azt úgy értelmezi, hogy ráérek, és mégse vele foglalkozom, tehát nagyjából 5 perc után megjelenik, és a figyelmemet követeli. Ami egyáltalán nem igazság, mert én se szoktam zaklatni, amikor a bogárfórumon lóg.

Keservesen sírok tehát a fonalaim után, és várok valamiféle zökkenésre, amivel majd minden - ha nem is tér vissza a régibe, mert nyilván nem fog, de talán belekerül egy teljesen új kerékvágásba, és onnantól rendesen működik.

Mert amúgy közeledik a karácsony, meg Juditkáéknál az adventi vásár. Mindkettőre jó lenne készülni.

Miskolcra idén edényfogókat és poháralátéteket horgolok. Sajnos a fentiek miatt éppenséggel nem túl sokat, tízre már büszke leszek.

A legizgalmasabb kihívás egy mellény megkötése lenne Dani nagymamájának. Bordó Relax fonalból lesz, egyelőre úgy tűnik, 4,5-ös tűvel. Tegnap végre legalább a próbát megkötöttem hozzá, mosás után reményeim szerint stimmelni fog.

Az unokahúgaim elvileg idén is szeretnének sapkát, de már most meg tudom mondani, hogy nem kapnak. Az unokatesóm meg szintén edényfogókra vágyik, de ha nem találok sürgősen valami vastagabb pamutfonalat, akkor ez se fog összejönni.

Mindenesetre holnap vonatozni fogok Miskolcra és vissza, sőt vasárnap is. Alig várom, mert ez pontosan négyszer kettő, azaz nyolc óra nettó szabadidő :-)

Például nekiállhatnék a kitchener stitchnek végre, és befejezném az egyébként hetek óta készen várakozó Torsion-sapkámat. Vaaaaagy...... vagy végigalszom az egész utat :-D

2014. november 4., kedd

Maradék fonalak beletuszkolása egy újabb sapkába

Már rég megmondták nekem, hogy a sapka tetején a bojt az nem más, mint féktelen fonalpocsékolás, na de most hogy nézne már ki nélküle ez a sapka? Szerintem így sokkal jobb. És egyébként is: az utolsó méterig elhasználtam a tavalyi maradék Nako Sport Woolokat. Na ugye :-D


Minta: Scoops hat - ingyenes
Fonal: Nako Sport Wool 
Tű: 5,5 mm