2013. december 23., hétfő

Elkészült a vonatos sapka

Az első találkozás után így állunk egymással, a norvégminta és én. Szemmel látható, hogy vannak benne kisebb-nagyobb hibák - szorosra húzott szálak, vagy túl lazára kötött szemek -, bár a blokkolás tényleg nagyon sokat javított rajta, így végül egészen szép, viszonylag egyenletes kötésképet mutat . Összességében nem vagyok elégedetlen, sőt, megkockáztatom, hogy elégedett vagyok vele. Sok mindent tanultam, ezeket persze gyakorolni kell még, de örülök, hogy kipróbáltam egy új technika alapjait.

Az eredeti leírástól egyébként annyiban eltértem, hogy 6 sor bordás passzé helyett 10 soros duplát készítettem simakötéssel, így jobban melegít homlok- és fültájékon. A passzé belseje a fordulósorig bordó.

Bence, a célszemély egyébként anyukája háta mögött leselkedve meglátta a sapka képét, és tetszett neki, szóval innentől biztosra megyek :-)

Ez hivatalosan nem az eleje, bár akárhogy fel lehet tenni, gondolom, Bence fején is az egyik kismozdony kerül majd előre. (A vonat egy mozdonyból és két kocsiból áll, és körben kétszer ismétlődik.) Erről a mozdonyról az első kocsi picit leszakadt :-) Ott a kelleténél szorosabb egy szem, és behúzódott, olyan, mintha ott se lenne.



Itt pedig az látható, hogy a két vonatot meg véletlenül összenövesztettem :-D De szerintem Bence nem fogja bánni, úgyhogy én se sokat búslakodom miatta.

Fonal: maradék Mosó Masa, nem egészen egy gombóc szürke, és talán egy fél gombóc bordó
Tű: 3,5-ös a passzéhoz, 4-es a sapka felső részéhez (a passzé összedolgozásakor váltottam tűt)
Minta: Choo-choo toque, ingyenes a Ravelryn

Okosságok a norvégminta kötéséhez: 

2013. december 22., vasárnap

Kötés két színnel

Láttam egy frankó kisvonatos sapkamintát, mondom, milyen jó lenne megkötni az unokaöcsémnek. Aha, persze. Mer' az csak úgy megy. Nekiálltam, megbántam közben ezerszer még azt is, hogy megszülettem :-D Talán intarziakötésnek hívják ezt a technikát (vagy ez a norvégminta?), de egyáltalán nem biztos, mert az angol nyelvű segédanyagok szerint az mind a kettő teljesen más, és hát én angol nyelvű segédanyagokat tanulmányoztam, ott meg stranded knittingnek hívták csak úgy egyszerűen.
A háttérszín és a mintaszín szálának az egymáshoz képest való helyes vezetésén kívül még gyorsan "megtanultam" (igazából nem tanultam ám meg) angol módra, jobb kézzel tartani az egyik szálat, a másik az hálistennek normálisan ment, ahogy megszoktam. Kitanulmányoztam, hogy ha az éppen "passzív" szálat több, mint 5-6 szemen keresztül kéne vezetni a munka mögött, akkor inkább tekerjük egyszer a "dolgozó" szál köré - hogy alulról vagy felülről, az csak attól függ, hogy a háttérszínről, vagy a mintaszínről van szó -, mondom én, hogy tök egyszerű, ja, és ne legyen se túl szoros, mert akkor nem lehet felvenni a sapkát, de túl laza se, mert akkor meg bele lehat akadni, meg ronda is. Ámde: ha a kettő közül kell választani, akkor már inkább laza legyen, mert az csak ronda, de használható.

Itt látható a katasztrófa sújtotta övezet. Ocsmány, de most mit csináljak, egyszer el kell kezdeni valahol. Szerintem ennyire nem kéne lazának lennie, de megvan az az előnye, hogy még nekem is gond nélkül feljön a fejemre, tehát Benci simán bele tud majd bújni. (Majd megmutatom a színéről is, de senkinek ne legyenek illúziói, onnan se szép.)


Szerencsére innen már csak egy kis hagyományos, unalmas sapkakötés van hátra, méghozzá összesen EGY színnel, aztán meg is vagyok. De nem mondom, hogy holnap kezdem a következő mintát.

2013. december 21., szombat

Anna-sapka

Tesó-sapkát kapnak a lányok, de Annáé valamivel nagylányosabb fazon, és már az is csoda, hogy a szürke színt választotta, mert egyébként mostanság kizárólag fekete holmikat hajlandó felvenni. Állítólag tetszik neki a piros és a kék is, de szigorúan csak elméletben, mert hordani egyiket se hordja :-D Ja, és utálja a sapkát, mert nem hall tőle, és különben is minek sapka. Kellőképpen meg is lepődtünk családilag, amikor egyszer csak odasündörgött, és mégiscsak kért egyet, szintén az én krumpliszsák-sapim mintájára. Elég jól sikerült reprodukálnom, így bízom benne, hogy ha máshová nem, legalább a műjégre felveszi majd. Ott a múltkor az enyémben jelent meg, amit véletlenül - igen: VÉLETLENÜL - náluk felejtettem legutóbb ;-)

Anna sapkáját is Judit húgom mutatja be, csak most már nehezebb volt rávenni.


Fonal: Nako Sport Wool
Tű: 5, 5-ös a passzéhoz, 7-es a sapka felső részéhez, hogy lazább legyen
Minta: ez is fejből van

(Az előzőhöz képest: egy sorral több a passzé, utána jobban felszaporítottam, majdnem ugyanolyan magasságig kötöttem, aztán 6 cikkben fogyasztottam.)

Orsolya-sapka

Amikor Bori unokahúgom a névnapjára megkapta tőlem a piros manósapkát (amiről kiderült, hogy az osztálytársak szerint sajnos vérciki, így most éppen nem lehet hordani), szegény Orsika sírva fakadt a sarokban, annyira irigykedett, hogy ő nem kap semmit, nemhogy sapkát. Meg is ígértem, hogy kötök neki egy kéket, ami inkább az én türkiz bányásztörpe-sapkámra hasonlít.

Ez lett belőle, a képen Judit húgom modellezi. A biztonság kedvéért a virág leszedhető, hátha a harmadikosok szerint az se menő :-D


Fonal: Nako Sport Wool, saccperkábé valamivel több, mint fél gombóc
: 5,5 a passzéhoz, 6 a felső részhez
Minta: Szilvi céges bulin volt, úgyhogy kénytelen voltam egyedül kitalálni :-D 

2013. december 18., szerda

Egy kis napsütés

Ezt itt az Egybizonyos Srác fogja kapni, hogy beakaszthassa az autójába, és aztán fittyet hányhasson mindenféle időjárás-jelentéseknek, mert neki mindig sütni fog a nap :-D
Szegény napocska kicsit bajuszosnak néz ki, de hátha messziről mégis mosolynak látszik. Ha nem, akkor újrahorgolom, mert azt lehet, de leszedni nem :-)



Fonal: Catania
Horgolótű: 3 mm-es gagyi
Minta: Ravelry, ingyenes






2013. december 16., hétfő

Titkos tesztkötés volt

Még szeptember végén fejeztem be ezt a kendőt, de mivel a minta csak most, decemberben jelent meg, eddig nem mutogathattam.
Nem nagyon szoktam tesztelni, mert egy kicsit (értsd: borzasztóan) lassan kötök, és ezért többnyire nehéz betartanom a határidőket, de amikor megláttam a terveket meg a kötéspróbán a mintát, akkor már tudtam, hogy nekem annyi, és a finisben inkább megint ötkor fogok kelni egy hétig, de ezt a kendőt akkor is akarom. 

A negyedik gombolyagot az utolsó 30 szem leláncolásához kellett megkezdenem. Ígyjárás :-D





Fonal: zöldesszürke Drops Alpaca, 3 gombolyag, és egy pici a negyedikből
Tű: 3,25-ös körkötőtű (Szilvitől kölcsönbe :-D )
És a minta: Snowfall shawl, Muzsi, alias Kissné Molnár Zsuzsa tervezte. 
  






Mindenhogy sapka

Kozmetikus Zsuzsi megkért, hogy a párjának kössek egy piros sapkát karácsonyra. A fonalválasztáshoz (Morbidone, mi más) szabad kezet kaptam, aztán kerestem hozzá néhány mintát, átküldtem Zsuzsinak, ő kiválasztotta Kutas-Keresztes Ági munkái közül a Christian sapkát.

Én meg elrontottam.
Az 5 soros mintaismétlődés helyett valamiért csak 3 sort ismételtem, és ezt persze akkor vettem észre, amikor el kellett volna kezdeni a sapkatető fogyasztását. Így végül azt (is) másképp oldottam meg, de azt már szándékosan.

A sapka így se rossz, ráadásul szerintem frankón kétoldalas, kifordítva és befordítva is jól néz ki. Igyekeztem a fonalvéget úgy elbújtatni, hogy sehonnan se látszódjon majd, és akkor tényleg bármelyik oldala hordható.

A képen Brigi kolléganőm mutatja be mindkét változatot, mert nekem nagy. Ő kicsit hátracsúsztatva tette fel (a teteje "üres"), de amúgy is sok haja van, szerintem ez a méret egy kopasz férfifejre is jó lesz.


Fonal: Rial Filati, Morbidone (Barka fonalbolt)
Tű: 4 mm-es, KnitPro
Minta: Kutas-Keresztes Ágnes, Christian's hat (ingyenes minta)

2013. december 2., hétfő

Csoportszellem a kötőtűmben

Mostanában akármibe kezdek, abból közös kötés lesz. Ez jó nagyképű szöveg, a valóság csak annyi, hogy a múltkor akartam kötni egy vagány piros sapkát, és segítséget kértem a mintaválasztáshoz. Jó kis beszélgetés alakult ki, és közben persze mások is kedvet kaptak a sapkakötéshez. És hát éppen erről szól a közös kötés, leánykori nevén a KAL, vagyis Knit Along. Sok ember szándékosan ugyanazt köti egyszerre, ez egyrészt mókás, másrészt hasznos, mert rögtön meg is beszéljük a tapasztalatokat, meg persze a világ folyását is :-)

Az enyém végül ilyen lett, egy kicsit kicsi, de azóta már van másik, csak az babarózsaszín. Ez meg Bori unokahúgomé lesz.


Fonal: Nako Sport Wool a Barkából
Tű: 6 mm (körkötőtű, KnitPro)
Minta: Capucine (ingyenes a Ravelryn)

Közben pedig az történt, hogy megtetszett ez a fonal. Arra gondoltam, hogy úgyis már ezer éve szeretnék egy kardigánt kötni magamnak, de általában már ahhoz se vagyok elég kitartó, hogy elkezdjem, mert tudom, hogy soha nem fogom befejezni. Ebből a jó kis vastag fonalból viszont haladós lenne, és nem utolsósorban jó meleg is. Megint együtt ötleteltünk a lányokkal, és valahogy megint nem maradtam egyedül a kardigánkötő szándékommal.

Már itt tartok, ez lesz a gallér. Na jó: valójában éppen csak elkezdtem :-D



Fonal: Nako Sport Wool
Tű: 5 mm-es KnitPro (és majd 6-os is lesz később)
Minta: ez a Golden Wheat kardigán Veerától (nem ingyenes a Ravelryn) 

Szóval látjátok, annyira tudom befolyásolni a tömegeket, hogy magam is meglepődöm. Most már biztos, hogy pályát tévesztettem. Legközelebb diktátor leszek :-D

Update: itt látható ugyanez rózsaszínben, kicsit nagyobb méretben.





Adománygyűjtés-2013

A testvérem lakóotthonban él. Anyagilag nemigen tudom őket segíteni, ezért tavaly karácsony előtt megkérdeztem a kötős-horgolós ismerősöket, van-e esetleg a fiók mélyén néhány kallódó apróság, ami nagy lett, kicsi lett, mégse tetszett, csak gyakorlásra készítették, vagy hasonló. És ha van, elküldenék-e a lakóotthonnak, hátha el tudják adni a miskolci adventi vásárban. Őket oda minden évben meghívják, a saját kézműves termékeikkel vannak kinn végig decemberben, egészen karácsonyig.

Tavaly hatalmas sikere volt a kötött-horgolt (varrott, makramézott, mindenmás) dolgoknak, akkora pluszbevételre tettek szert, amennyit biztos nem tudtam volna összeszedni egy olyan felhívással, hogy "utaljatok pénzt erre és erre a számlára".

Idén is kezdődik a vásár, engedjétek meg, hogy megismételjem a felhívást, hátha megint sikerül egy kicsit gazdagabbá tenni a lakóotthon karácsonyát. Ha valakinek van kedve és ideje csatlakozni, hagyjon üzenetet, és megbeszéljük a részleteket! Köszi szépen minden reménybeli támogatónak!