2013. november 28., csütörtök

Nekem ujjbáb, neki kesztyű

Csillagászbarátaim Bálint fia remélhetőleg nemsokára megszületik, már pont eleget túlórázott. Babaköszöntő ajándékba megkapja tőlem élete első pár kesztyűjét. Eszméletlenül pici kis izé, vicces volt, ahogy fityegett a kötőtűn, de hát az újszülöttek is eszméletlenül pici kis izék :-)


Fonal: Rial Filati Merino Soft a Barkából. 
Tű: 3 mm (körkötőtűvel tolom, a magic loopot jobban szeretem, mint az 5 harisnyakötőtűvel való hadakozást. 
Minta: No Sratchies Newborn Mitts, ingyenes a Ravelryn. 

2013. november 26., kedd

A sapka, ami végül jól sikerült

Állítólag jön a tél, és ilyenkor a komplett kötő-horgoló társadalom eszeveszett sapkagyártásba fog, miközben teljesen elfelejti, hogy ezt csinálta tavaly, tavalyelőtt, meg azelőtt is, ezáltal nemcsak neki, de a családjának és az egész ismeretségi körének is nagyjából háromszor annyi sapkája van már, mint amennyi feltétlenül szükséges lenne. Sapkát kötni jó, csak sajnos tök fölösleges :-)

Szerencsére Judit húgom, a kis ragaszkodó, tényleg vagy 3-4 (vagy több) éve ugyanazt a két sapkát hordja telente, így amikor valami alibit kerestem, viszonylag könnyen rá lehetett beszélni, hogy akarjon már egy újat.

Szabadon engedtem a Barkában, ki is szúrta nagyjából az egyetlen olyan fonalat, amihez nekem eszem ágába' se lett volna magamtól még csak hozzányúlni se, és aztán nem lehetett eltéríteni az elhatározásától. Végül vállat vontam, OK, megkötöm nagy duzzogva, végül is ő fogja hordani, ha meg nem, legalább köthetek másikat :-D A mintát azért a biztonság kedvéért én választottam.

Hamar elkészült, egy este, meg egy Miskolc felé tartó vonatozás kellett hozzá. Juditnak tetszik, és nekem is tetszik Judit a sapkában. A fonal még mindig nem, de majd valahogy feldolgozom :-)

 A képet a vonaton telefonáltam, olyan, amilyen.


Fonal: főleg Morbidone Fantasy (zöld), és egy kis sima Morbidone (fenyőzöld, ami szerintem olíva).
Tű: 3,5 mm-es körkötőtű (Addi lace, de tökmindegy)
Minta: Excess hat. Ingyenes. Ravelry-link
Módosítás: a minta a passzéhoz 3,5 mm-es, a felső részhez 4-es tűt ad meg. Nekem a sima Morbidonéhoz jó a 4-es, de a Fantasy vékonyabb, ahhoz túl vastag lett volna, így a passzé után nem váltottam tűt, helyette 10 szemet szaporítottam. Minden másban a leírás szerint jártam el. 



2013. november 5., kedd

Lesz ám még sapkám...

Korcsolyázáshoz vicces sapka kell.
Helyesbítek.
Korcsolyázához vicces SAPKÁK KELLENEK.
Több, hogy lehessen cserélgetni. 
A műjégen egyébként hihetetlen kinézetű fejfedőkben bírnak egyesek megjelenni, alig bírok velük lépést tartani, már ha egyáltalán. 

Na de idén ez másképp lesz, mert SÖTÉTBEN VILÁGÍTÓ fonalból tervezek sapkát kötni!
Nem elég, hogy a legelvetemültebb szövegkiemelő-színekben kapható, még világít is :-D
Tudjátok, ez már a K.E.L.L. kategória!

Erről a fonalról beszélek, Lumio a neve - arra az esetre, ha valaki most hozzám hasonlóan azonnal elkezdett ellenállhatatlan vágyat érezni a beszerzésére. 

A zoknikról

Zoknit kötni eléggé addiktív dolog. Eleinte kicsit rémisztő benne az, hogy vékony fonalat kell két és feles tűvel kötni, amitől úgy alapjáraton mentsen meg engem a jósors, én 3,5 mm alatt ugyan szóba nem állok kötőtűvel (a kivételek természetesen csak a szabályt hivatottak erősíteni), de a zokni, az MÁS. Haladós, tele van apró kis kihívásokkal, és mindig időben érkezik el a következő feladat, mielőtt még az előzőt meg lehetne unni. Egyetlen baj van vele, amikor az első elkészül, és az ember elégedetten hátradőlne, akkor eszébe jut, hogy ja, akkor most van még egy ugyanilyen, és az viszont már nem izgalmas. Van is egy kisebb rakás fél pár zoknim raktáron, együtt várjuk az ihletet, hogy végre megkössem a párjukat.

De erre is van megoldás, magic loop technikával egyszerre is köthetjük a kettőt, nekem az idei zokniszezonban az lesz a feladatom, hogy ezt megtanuljam.

Addig is megmutatom, hogy eddig melyik mintát használtam minden zoknimhoz. Teljesen érthető, részletes, minden trükköt elmagyaráz, és képekkel is illusztrál. Tessék, ez itt az, és kössetek zoknit, mert amúgy nagyon jó móka!